Falsk hemtjänstpersonal i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen har falsk hemtjänstpersonal tagit sig in hos vårdtagare i Ronneby. Nu uppmanar kommunen invånarna till försiktighet och att ingen ska släppa in personer man är tveksam till.

– Två personer tog sig in hos ett par som är vårdtagare genom att säga att de kom från hemtjänsten, säger Catherine Persson, förvaltningschef för äldreförvaltningen.

Det var fem minuter efter att den riktiga hemtjänsten hade lämnat paret som en kvinna ringde på dörren och uppgav att hon kom från kommunen och genomförde en trygghetsenkät. Under tiden som kvinnan uppehöll paret smög en man in i bostaden och började genomsöka den.

– Kvinnan i hushållet anade oråd och upptäckte en man i sovrummet, säger Jessica Mårtensson, inre befäl på polisen i Karlskrona.

Försvann hastigt

Mannen kände att något inte stod rätt till och larmade via sitt trygghetslarm.

Personerna försvann då hastigt från platsen. Händelsen är polisanmäld och förövarna har åtminstone fått med sig en klocka och ett armband.

Kommunen uppmanar nu på sin hemsida att alla ska vara försiktiga.

– Känner man sig det minsta tveksam ska man inte öppna dörren och släppa in någon, säger Catherine Persson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.