Stora visioner har funnits bakom Vita Briggens galler sedan stängningen. Men få har blivit verklighet. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Från fängelse – till upprepade fiaskosatsningar

Uppdaterad
Publicerad

Gamla fängelset i Karlskrona, eller Vita Briggen, har varit föremål för en rad storslagna planer sedan fängelset bommade igen 2010. Men drömmarna har sällan uppnått förväntningarna.

Här kan du ta del av de senaste årens främsta händelser:

2010

Vita Briggen i Karlskrona
  • September: Kriminalvården lägger ner sin verksamhet i byggnaden. SVT Nyheter Blekinge träffar den sista fången – och personal som var där den sista dagen. ”Det känns sorgligt”, säger Christina Sandin, en ur personalen på Vita Briggen.

2011

  • April: Politiker i Karlskrona föreslår att fängelset ska bli ett kulturhus, förslaget tas emot med både ris och ros och visionen stannar vid en dröm.

2012

  • April: Fortfarande ingen ny köpare av fängelset – men flera intressenter har varit aktuella för en affär.
  • Juli: Carlskrona Property Development AB tillträder som nya ägare för Vita Briggen. Det planeras för internationell skola i fastigheten, med planerad start i augusti 2013.

2013

  • Skolplanerna i Vita Briggen förskjuts. Utbildningsförvaltningen på Karlskrona kommun anser inte att det behövs någon internationell skola i Karlskrona – och överlämnar ärendet till Skolinspektionen, vilket gör att processen drar ut på tiden.
Jan Lennartsson inviger the Rock Foto: Martin Hult
  • Juli: Krogen The Rock slår upp portarna i en del av fastigheten. Jan Lennartsson (M) klipper bandet och beskriver i dag att det fanns potential i satsningen. Patrik Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande, menar också att anslaget för internationell skola och krog var ett bra förslag.
  • September: Bygget av den internationella skolan, med Mattias Liedholm som extern vd och tilltänkt rektor, förskjuts. En
Mattias Liedholm
  • infekterad tvist mellan arkitektfirman och fastighetsbolaget gör att arbetet och tidplanen påverkas. Arkitektfirman menar att de inte fått betalt av bolaget, samtidigt som bolaget anser att arkitektfirman fått betalt, men i stället lagt pengarna på restaurangbesök och utlandsresor.

2014

  • Augusti: Den internationella skolan startas. Men verksamheten får flytta ut ur lokalerna efter bara några veckor, det saknas bygglov för att bedriva skola. Drömmen med att ha både skolelever och kroggäster i Vita Briggen samtidigt spricker.
  • September: Krögaren Nicklas Platow vräks ur fängelset, efter en infekterad tvist med fastighetsägaren. Tvisten, där ord stor mot ord mellan Platow och vd:n Niclas Adler, handlar om obetalda hyror och misskötsel. Kvar står Niclas Adler med 4 000 kvadratmeter Vita Briggen.
  • November: Arkitektfirman får backa från sitt miljonkrav, som gjorde att bygget försenades. Arkitektbyrån krävde 1,2 miljoner av bolaget, men det landar på 450 000 kronor som Carlskrona Property Development betalar till arkitektfirman, efter att ärendet varit uppe i rätten.

2015

  • Maj: Carlskrona Property Developments tillstånd att bedriva uthyrning, i form av hotellverksamhet, löper ut.
  • Augusti: Fastighetsägaren hyr ut bostäder i Vita Briggen till studenter, trots att de inte har tillstånd att göra det. Kommunen känner inte till att studenter bor där, men menar att det är olagligt att bedriva den typen av verksamhet.

2016

  • Oktober: Fastighetsbolaget fortsätter att hyra ut bostäder olagligt till studenter. Karlskrona kommun kräver att bolaget installerar en hiss och permanent brandtrappa i fastigheten. Kommunen har redan utdömt en sanktionsavgift på 60 000 kronor – och hotar med att fördubbla straffavgiften om inte åtgärderna genomförs.

2017 

  • Februari: Carlskrona Property Development har fortfarande ett antal studenter som hyr bostäder i Vita Briggen, trots att tillstånd saknas. Bolaget hävdar att åtgärderna är genomförda, men kommunen saknar dokumentation på renoveringsarbetet – och hotar med fördubblad straffavgift och vräkning.

2019

  • Oktober: Carlskrona Property Development lägger ut fängelset till försäljning. De hoppas kunna få in mellan 50-65 miljoner kronor för fastigheten.

2020

  • November: Prislappen för fängelset är nu nere på runt 10 miljoner kronor. Enligt mäklaren återstår bara pappersarbete med en potentiell köpare, innan försäljningen är klar.

2021

  • Januari: Köparen valde att dra sig ur affären, när ägaren tog för lång tid på sig. Arbetet fortsätter för att hitta en ny köpare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vita Briggen i Karlskrona

Mer i ämnet