Får miljon till jämställd park

Uppdaterad
Publicerad
Sölvesborg får drygt en miljon kronor av Boverket – för att skapa en park anpassad för och utformad av tjejer.

Pengarna ska förvandla en parkeringsplats till ett grönområde och en scen för dans och konserter.

Det är den asfalterade ytan intill aktivitetshuset Skofabriken som med hjälp av Boverkets pengar nu ska förvandlas till en särskild tjejpark, en så kallad ”equal park”. Enligt kommunens ansökan har unga kvinnor i kommunen länge uttryckt önskemål om trygga mötesplatser utomhus. När parken ska anläggas är det olika tjejgrupper i Sölvesborg som kommer att få huvudansvaret för hur parken ska utformas.

Boverket delar ut drygt en miljon kronor till projektet.

– Vi är jätteglada för pengarna och kan nu sätta igång med att projektera och upphandla parken som jag hoppas kan stå klar senare i år. Asfalt känns så maskulint och det är bra att vi ersätter den med växtlighet och möjlighet till aktiviteter, säger kommunalrådet Heléne Björklund (S).

Det förslag som finns beskriver en park med gräs- och växtytor, sittplatser, möjligheter till lek och spel samt en scen för dans och konserter. ”Överlag så är just tjejer och unga kvinnor underrepresenterade i så gott som alla sammanhang som handlar om stadsplanering – något vi verkligen vill ändra på.”, skriver Sölvesborgs kommun i sin ansökan till Boverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer