Blekinge har flera riskområden för TBE. Foto: SVT Design

Utbrott av TBE kan slå till i Blekinge – mitt under pandemin

Publicerad

Snart kan TBE smälla till – mitt under coronapandemin. Farhågan från Blekinges smittskydd är fler nya fall och uppmaningen är att vaccinera sig – men inte samtidigt som coronavaccineringen.

Med fästingsäsongen kommer risken att drabbas av den allvarliga sjukdomen TBE. I Blekinge finns flera riskområden för TBE och uppmaningen är att skydda sig genom vaccinering.

”En komplikation i år”

Men just i år skapar coronapandemin problem i kampen mot TBE. Vaccineringen mot TBE kan nämligen inte göras samtidigt som covidvaccineringen.

– En komplikation i år är att covidvaccinationerna sker under samma period som vi vill vaccinera mot TBE. Det som därför är speciellt att tänka på i år är att man inte kan kombinera covid-vacccination och TBE-vaccination. Det måste vara minst två veckor mellan de olika. Man får planera så gott det går när man tror sig veta när det kan bli aktuellt med covid-vaccin, säger Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Antalet fall steg

Tidigare har det varit mellan ett och tre fall om året i Blekinge. Men 2017 steg antalet till nio fall och sedan dess har det varit en handfull fall om året.

– De som är ovaccinerade och anser sig behöva bli vaccinerade måste börja nu, eftersom man man ska ha åtminstone två doser, säger Bengt Wittesjö.    

TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma.

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen sker under sommaren och hösten.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

Det finns vaccin mot TBE som har god skyddseffekt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.