Antalet brottsoffer i Blekinge som skickas vidare till samtalsstöd hos Brottsofferjouren har minskat med hälften på bara några år. Foto: TT

Färre brottsoffer i Blekinge får stöd

Publicerad

Antalet brottsoffer i Blekinge som skickas vidare till samtalsstöd hos Brottsofferjouren har minskat med hälften på bara några år. Polisen tror att ändrade regler för personuppgifter kan ligga bakom minskningen.

Före 2015 hade Brottsofferjouren i länet 1 000 ärenden per år, men därefter har antalet legat mellan 400 och 600, rapporterar P4 Blekinge.

Polisen tror minskningen framför allt beror på att brottsoffer inte godkänner att deras personuppgifter skickas till stödorganisationer, vilket kunde göras utan godkännande före 2015.

Men även stressad personal kan ha gjort att färre får hjälp.

– Vi har så otroligt många anställda som kanske har bråttom och skriver en anmälan i hast. Men då har vi en skyldighet att informera om hur viktigt det här är, säger Susanne Gosenius, brottsoffer- och personsäkerhetssamordnare på polisregion Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.