Eva Rönn-Forell är valförrättare i Karlskrona. Foto: TT/Josefin Andersson

EU-valet: Färre förtidsröster i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en preliminär sammanställning har färre personer förtidsröstat till årets val till Europaparlamentet än vid förra valet 2014.

Störst förändring syns i Karlskrona och Ronneby.

Enligt Valmyndighetens sammanställning är det drygt 500 färre förtidsröster som rapporterats in än det var vid motsvarande tidsperiod inför EU-valet 2014.

Antalet förtidsröster i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg har förvisso ökat något, men totalen i Blekinge dras ner av Karlskrona och Ronneby där förtidssrösterna till antalet minskat med vardera 500 röster, om man jämför med 2014.

Inte märkt minskning

Förtidsröstningen inför EU-parlamentsvalet startade den 8 maj på 43 platser i Blekinge. Att det skulle vara färre förtidsröster är inget man märkt av på Stadsbiblioteket i Karlskrona.

När SVT ringer vid 11-tiden på lördagen har redan 25 personer hunnit rösta i förtidsvallokalen sedan öppningen en timme tidigare.

– Nej, jag tycker det trillar på ganska bra. Jag tycker inte det varit mindre i det här distriktet, säger Eva Rönn-Forell, valförrättare.

”De väntar in i det sista”

Hon var valförrättare även vid förra EU-valet när förtidsröstningslokalen var i konserthuset i Karlskrona. Att färre hittills gått till förtidsröstningslokalerna i Blekinge kan bero på flera saker, tror hon:

– I går var det vädret, det ösregnade ju. Men jag tror att de flesta kommer i nästa vecka. De väntar in i det sista på att alla kandidater har varit och sagt sitt i tv-debatterna.

Så många har förtidsröstat i Blekinge

Kommun (skillnad jämfört med 2014 inom parentes)

Karlshamn 1454 (+110)

Karlskrona 2571 (-500)

Olofström 506 (+39)

Ronneby 570 (-493)

Sölvesborg 836 (+319)

Fotnot: Siffrorna är inrapporterade förtidsröster till Valmyndigheten torsdagen den 16 maj 2019.

Siffran har jämförts med antalet förtidsröster som rapporterats in efter motsvarande tidsperiod efter starten för förtidsröstningen inför EU-valet 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.