Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektorn riktar skarp kritik och hoppas att regeringen tänker om, gällande stödet som bland annat Litorina i Karlskrona fått. Foto: SVT

Färre platser på folkhögskolan – efter indraget pandemistöd

Uppdaterad
Publicerad

Det extra medel som gått till folkhögskolor under pandemin har dragits tillbaka, vilket fått stark kritik från flera skolor. På Litorina i Karlskrona försvinner ett 40-tal studieplatser.

– Jag önskar att de som är inblandade i den här frågan kunde tänka om, säger rektor Agrita Martinsone.

Under pandemin sköt den dåvarande regeringen in en halv miljard kronor till Folkbildningsrådet, som är det organ som fördelar statsbidragen, till både studieförbund och högskolor för att utöka deltagarplatserna.

Men det tillfälliga pandemistödet försvann vid årsskiftet och det innebär att cirka 40 studieplatser försvinner från folkhögskolan Litorina i Karlskrona och personalen svävar också i ovisshet.

– Det finns en oro på skolan för att den verksamhet som vi bedriver här ska påverkas negativt. Risken är ju att folkbildningen minskar och att vi inte längre kan erbjuda lika mycket möjligheter, säger läraren Jesper Woll.

Hör mer av rektorns kritik i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.