Foto: TT

Färre skjuter ”falska” nödraketer

Uppdaterad
Publicerad

Att personer avfyrar nödraketer utan att vara i nöd orsakar varje år sjöräddningsinsatser men nu ser Sjöräddningssällskapet och Sjöfartsverket en markant minskning av ”falska” nödraketer.

– Det är glädjande att se att allt färre skjuter upp nödraketer i onödan. Det sparar samhället stora resurser, säger Annika Vestergård chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, JRCC i ett pressmeddelande.

Det är olagligt att skjuta upp nödraketer utan att vara i fara och kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader.  Att allt färre skjuter ”falska” nödraketer tros bero på att Sjöräddningssällskapet och Sjöfartsverket aktivt informerat om förbudet de senaste åren.

– Det finns ett gammalt rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten, vilket inte alls stämmer, säger Niklas Jendeby på Sjöräddningssällskapet.

Något som kan misstas för en nödraket är thailändska papperslyktor som blivit populärt de senaste åren. Planerar man att skicka upp dessa i skärgården eller längs kusten rekommenderar Sjöfartsverket att man meddelar Sjö- och flygräddningscentralen på förhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.