En halvfull vodkaflaska återfanns i styrhytten. Foto: Kustbevakningen

Fartyg på grund i skärgården – kaptenen hade 2,42 promille

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen larmades om ett grundstött mindre fartyg i Ronneby skärgård. När de kom till platsen möttes de av en kapten som var så berusad att han knappt gick att prata med. Nu åtalas befälhavaren för grovt sjöfylleri.

De fyra männen i kompisgänget skulle i somras ut med ett mindre fartyg för att sova över på en skärgårdsö och festa. Men skeppet gick på grund och Kustbevakningen larmades ut. Där möttes de av en kraftigt berusad kapten med ”simmig blick, ostadig gång och osammanhängande tal”.

– Jag ser också att när skepparen vänder in efter att ha tittat ut genom dörren, faller han handlöst omkull inne i hytten och det brakar till med ett träliknande ljud. Han verkar ha klarat fallet bra men ligger på durken och är intrasslad i något bord/stol, säger en av kustbevakarna i förundersökningen.

Kaptenen och de övriga ombord tas med in till land, och en provtagning visar att kaptenen hade minst 2,42 promille i blodet. Därför åtalas han nu för grovt sjöfylleri.

”Tänkte sura”

I förhör berättar han hur han medvetet gick på grund för att visa hur han brukar lägga till, och att han blev sur när de övriga vännerna ”fick sådan panik och ringde Kustbevakningen”.

– Sen började jag dricka på allvar. Jag drog nog en halvliter vodka och några öl för jag tänkte sura, säger han i förhör.

Därefter säger han att han bara har vaga minnesbilder av kvällen, men att han erkänner sig skyldig till brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.