Under söndagen gled TT-färjan Marco Polo av grundet den stått på. Nu har olja konstaterats i vattnet utanför Norjeboke. Foto: Johan Nilsson/TT

Marco Polo gick på nytt grund – olja i vattnet vid Norjeboke

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen gled den grundstötta TT-linefärjan Marco Polo av grundet den stått på sedan en vecka tillbaka. Delar av besättningen har evakuerats och senare under söndagen stötte färjan på ett nytt grund. Enligt Kustbevakningen finns det nu olja utanför Norjeboke och den kan vara på väg mot land.

På grund av den kraftiga vinden under söndagen har färjan Marco Polo, som gick på grund utanför Hörvik i västra Blekinge förra söndagen, glidit av grundet den stått på men sen gått på ett nytt grund.

– Det är cirka en halv sjömil från det stället det låg på först, säger presstalespersonen Johan Wahlström till TT.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Färjan läcker också ut olja i vattnet och finns nu utanför Norjeboke. Den kan vara på väg mot land.

– Ny olja driver mot Norje och Karlshamn. Vi ställer om våra enheter och försöker göra det vi kan för att det ska bli så lite påverkan som möjligt, säger Pernilla Johansson kommunikatör på Kustbevakningen.

Håller presskonferens

Hur mycket ny olja som läckt ut är fortfarande oklart.

– Det finns tydliga stråk av olja ute till havs. Det ligger nordväst om det havererade fartyget. Vi upprättar nu en basplats vid Norjeboke, där man också ska ha påträffat olja på land, säger Valdemar Lindekrantz, presskommunikatör på Kustbevakningen, under måndagsförmiddagen.

Under måndagseftermiddagen håller Kustbevakningen, Sölvesborgs och Karlshamns kommuner en presskonferens med anledning av oljesläppet. SVT Nyheter kommer direktsända presskonferensen.

Delar av besättningen evakuerad

19 personer ur besättningen evakuerades och i nuläget är 20 stycken kvar ombord uppger Sjöfartsverket till SVT Nyheter Blekinge.

– De är kvar för att säkerställa funktioner ombord och skulle läget förändras ytterligare kan befälhavaren besluta om att evakuera fler, säger Lisa Mjörning, kommunikationschef på Sjöfartsverket.

Två bogserbåtar stabiliserar färjan

Det är vinden som gjorde att färjan drev av grundet och på ett nytt.

– Det är precis det här vi inte ville skulle hända, men vi är väl förberedda för det, sa Pernilla Johansson kommunikatör på Kustbevakningen under söndagseftermiddagen.

Två bogserbåtar är i området för att stabilisera färjan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av vad som hänt sedan färjan Marco Polo gick på grund utanför Hörvik i Blekinge. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet