Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, anser att Vattenborgens värdering går att diskutera. Foto: SVT

Fastighetsexperten: ”Vattenborgen för högt värderad”

Uppdaterad
Publicerad

Två värderingsfirmor har värderat Vattenborgen till 25 miljoner kronor. Men Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, håller inte med om priset.

Enligt honom är fastigheten värd bara drygt hälften så mycket, om ens det.

Hans Lind var före pensionen knuten till Kungliga tekniska högskolan, KTH, och är en av landets ledande experter på fastighets- och bostadsmarknaden.

Han gör en helt annan bedömning än de båda värderingsfirmor som tittat på Vattenborgen för kommunens räkning och menar att värderingarna som gjorts, som båda landat på cirka 25 miljoner kronor, är alldeles för höga.

– Min grundläggande kritik är att de inte borde pekat ut en viss siffra, de borde ha angett ett ganska brett intervall. för drar man ner hyresnivån lite och investerarna har lite högre avkastningskrav då kan du få värden som är väsentligt lägre än 25 miljoner, säger Hans Lind.

Uppskattar värdet till 14 miljoner

Enligt Linds uppskattning av värdet borde prislappen för Vattenborgen ligga på 14 miljoner kronor. Han anser att de uppskattade hyresintäkterna på 2 200-2 300 kronor per kvadratmeter snarare borde ligga på 1 800 kronor per kvadratmeter.

– De som utfört värderingen borde ha sagt att priset kan bli väsentligt lägre om det inte finns någon aktör som är villig att betala den här hyran, säger Hans Lind.

Enligt honom har det varit mycket få transaktioner av kommersiella fastigheter det senaste året och det finns inga transaktioner av liknande fastigheter. En annan faktor är det ekonomiska läget som gör att detaljhandel och restauranger ser en större osäkerhet. Och eftersom allt fler jobbar hemifrån påverkas efterfrågan på centrumlägen.

Han menar dessutom att eftersom den aktuella lokalen är tom blir det särskilt svårt att bedöma vad en tänkt hyresgäst kan vara beredd att betala i hyra.

Hör honom berätta mer om värderingen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.