Efter att Fatima Al Shokri i Asarum insett hur klädindustrin påverkar miljön ville hon inte längre köpa nya kläder. Foto: Jennifer Alm/SVT

Fatima, 18, ger gamla kläder nytt liv – nu blir arbetet film

Uppdaterad
Publicerad

För att råda bot på sin miljöångest började 18-åriga Fatima Al Shokri i Asarum att göra om gamla kläder till nya. Nu har hon fått sommarjobb som feriefilmare och ska föreviga arbetet i en dokumentär. 

Fatima Al Shokri älskar mode och att shoppa kläder. Men sedan en tid tillbaka har hon slutat att konsumera nyproducerade plagg.

– När jag kom till Sverige för sex år sedan blev jag mer medveten om hur kläder påverkar miljön och de dåliga arbetsvillkoren för många av de som gör dem. Då började jag få dåligt samvete när jag köpte kläder och ville göra något åt det, säger hon.

Därför satsar 18-åringen sedan en tid tillbaka istället på att ge gamla kläder en ny och mer spännande design.

– Både min farmor och mamma har sytt mycket och de har lärt mig hur man gör.

Vill inspirera andra

I sommar är Fatima Al Shokri en av 13 ungdomar från Blekinge som fått en plats som feriefilmare, i ett projekt som anordnas av Filmregion Sydost – där unga personer får chans att göra film.

Att hon skulle välja att göra en dokumentär om sitt arbete med att sy om kläder kändes självklart.

– Jag vill inspirera andra och belysa problemen som finns med klädbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.