Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Ljungcrantz, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken på Blekingesjukhuset. Hör honom berätta om oberäkneliga virussäsonger i klippet ovan. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Februari är inte längre ”vabruari”

Publicerad

Februari har tidigare varit den månad på året då flest varit hemma för vård av sjukt barn, VAB.

Men de senaste åren har sett annorlunda ut och andra månader sticker ut, enligt statistik från Försäkringskassan.

– Under covidpandemin hade vi i princip inga vanliga virus, de uteblev. Men när vi sedan släppt på restriktionerna så kommer virusen igen men de kommer vid andra tidpunkter än vi är vana vid, säger verksamhetschef Magnus Ljungcrantz på barn- och ungdomskliniken på Blekingesjukhuset.

Mindre förutsägbart i framtiden

Han menar att ingen vet hur det kommer att bli framöver, kanske kommer smittomönstret att återgå till hur det varit tidigare eller så blir det mindre förutsägbart också i framtiden.

Mellan 2011 och 2019 var februari den månad då flest var hemma för vård av sjukt barn (utom 2015). Våren 2020 bröts mönstret, då mars var den månad som toppade Försäkringskassans VAB-statistik och under 2021 låg oktober i topp.

Hör Magnus Ljungcrantz berätta mer om dem oberäkneliga virusen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.