Foto: SVT/TT

Felaktiga avgifter har tagits ut i över 20 år

Publicerad

Sedan felaktigheterna i det kommunala VA-bolaget Miljöteknik uppdagades har omfattningen svällt. Kommunalrådet säger nu att det finns uppgifter om att felaktiga taxor och avgifter tagits ut i över 20 år.

Sedan Miljöteknik i Ronneby polisanmäldes för ett halvår sedan har allt fler felaktigheter kommit upp till ytan. Nu visar det sig att felaktiga taxor och avgifter kan ha tagits ut i över 20 år.

– Vi vet att taxorna inte tillämpats korrekt sedan 1994 nu när vi tittar tillbaka. De tillämpningsföreskrifter som har funnits har inte varit möjliga att följa och man har aldrig lyft det till politiken för att göra oss uppmärksamma, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby.

Hur allvarligt är det?

– Det är jätteallvarligt. Vi har inte följt lagen som gäller för VA-verksamhet.

Kan handla om stora summor

I ett tidigt skede sa kommunalrådet att det kunde handla om miljonbelopp som kommunen tagit för mycket betalt av medborgarna för anläggnings- och förbrukningsavgifter, och att kommunen kan bli återbetalningsskyldig till dem som fått betala för mycket. Hur den siffran står sig i dag kan han inte svara på.

– Det är för tidigt att svara på. Den stora frågan är likställighetsprincipen, har vi behandlat alla lika och rätt?

Har ni det?

– Det är svårt att säga i nuläget men det finns en risk när man inte följer de regler som finns att det blir en snedbelastning som innebär att vissa får betala mer och vissa mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.