Femåriga Linnea Nordström från Karlskrona kämpar för livet efter ovanlig cancerdiagnos. Foto: Privat

Pappan efter enorma stödet: ”Oerhört tacksamma”

Uppdaterad
Publicerad

Femåriga Linnea Nordström från Karlskrona är drabbad av den ovanliga hjärntumören DIPG. Nu hoppas familjen på vård utomlands – och på ett dygn har drygt en och en halv miljon kronor samlats in till behandlingen.

– Vi hade inte kunnat föreställa oss det här i vår vildaste fantasi. Vi hoppades på många som skulle sträcka ut en hjälpande hand men inte så många. Vår förhoppning är att det här kommer att räcka, säger pappa Kristoffer Nordström.

Det började med att femåriga Linnea Nordström från Karlskrona fick återkommande huvudvärk, och blev snurrig. Beskedet från läkarna var det värsta tänkbara: en hjärntumör.

I slutet av förra året opererades Linnea i Lund. Men det som först tycktes vara en långsamt växande tumör visade sig vara en snabbväxande och extremt aggressiv cancer.

Halva tumören opererades bort eftersom den andra halvan sitter i hjärnstammen. Den satt helt enkelt för illa till.

– Bara några veckor efter den första operationen började tumören växa i hålrummet efter den första, säger pappa Kristoffer Nordström.

Ovanlig sjukdom

Cancerformen heter DIPG, diffust pons gliom, och det finns idag ingen etablerad behandling i Sverige. Varje år insjuknar fem-tio barn i Sverige, varför är en gåta.

– Men på andra ställen i världen har försök att operera in katetrar direkt i tumören visat sig kunna ha god effekt, säger Kristoffer Nordström. En annan flicka i Sverige har nu levt i 15 månader efter en sådan operation och i Sydafrika finns ett exempel på en flicka som levt i 22 månader efter sådana ingrepp.

Över 1 500 000 har samlats in

På internet och i sociala medier har han nu tagit initiativ till en insamling för att bekosta just sådan vård till Linnea i England. Och nu har över en och en halv miljon kronor samlats in sedan insamlingen startade vid midnatt mellan måndag och tisdag.

– Vi är oerhört tacksamma för den snällhet och generositet som alla visar, det är svårt att beskriva, säger Kristoffer Nordström.

Att så många engagerat sig och skänkt pengar har hjälpt familjen.

– Det här tar bort den ekonomiska faktorn och vi kan fokusera på Linnea, säger Kristoffer Nordström.

”Vi som föräldrar vägrar ge upp”

Just nu går det inte att svara på hur många behandlingar som krävs för Linnea.

– Första operationen kostar cirka 725.000 kronor och sedan 72.500 kronor för behandlingar därefter. I dagsläget är det oklart hur många behandlingar som Linnea kommer att behöva, säger Kristoffer Nordström.

Vilka alternativ finns?

– Med strålning kanske Linnea kan leva i nio månader till, gör vi ingenting handlar det om några veckor, säger Kristoffer Nordström.

Hoppet är nu att den forskning som görs på området i kombination med att hålla cancern stången ska kunna rädda Linnea.

– Vi som föräldrar vägrar ge upp, vi måste ju göra allt vi kan för att hon ska få alla möjligheter vi någonsin kan ge henne att bli en av överlevarna, säger Kristoffer Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.