Trots att läkaren sparkades på grund av försumligheter fick han jobb på en annan vårdcentral. Bilden är en illustration och läkaren på bilden har ingenting med fallet att göra. Foto: Arkivbild / TT

Fick nytt jobb – på annan vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

I början av 2019 tvingades läkaren sluta på vårdcentralen på grund av försumligheterna. Istället har han nu fått jobb på en annan vårdcentral i länet, under Region Blekinges regi.

– Det är absolut ett problem, säger Lars Gelander, chef för Nära Vård i Region Blekinge.

Region Blekinge anlitade ett bemanningsföretag när läkaren rekryterades – och själva anställningsgrunden är på bemanningsföretaget.

– Det betyder att vi får en del underlag från bemanningsföretaget, men de har ansvaret att se till att det är en läkare som har alla de kvalifikationer som man ska ha, säger Lars Gelander, chef för Nära Vård i Region Blekinge.

”Väldigt allvarligt”

Lars Gelander berättar att de i samband med anställningen fick ut den tidigare IVO-anmälan, dock utan detaljer kring vad anmälan rörde sig om.

– Det här låter väldigt allvarligt och det måste vi gå djupare in i. Vi förväntar oss när vi anlitar ett bemanningsföretag att det ska vara en läkare som arbetar på ett sätt som är förenligt med vetenskap och erfarenhet.

Borde man inte kunna kräva mer av er som region?

– Det ligger ett ganska tungt ansvar på företagen vi anlitar, precis som det ligger ett på oss själva. Vi måste se till att den information vi får faktiskt är fullständig och riktig. Det jag har sett i underlaget, där framkommer inte det du beskriver för mig.

Kan läkaren jobba kvar hos er?

– Vi behöver naturligtvis gå djupare i det här, men har man en mängd problem med avvikelser… Det är kvaliteten vi ska kunna garantera för de som kommer till oss. Så med beskrivningen du gör är det ett problem absolut.

SVT Nyheter Blekinge har sökt bemanningsföretaget.

Fotnot: Läkaren i fråga har tidigare sagt till SVT att det finns en stor osäkerhet kring så kallade PSA-prover, samt att han känt sig trakasserad på sin tidigare arbetsplats.

Till IVO har han även sagt att han framöver kommer att följa åtgärdsgränserna för PSA enligt det nationella vårdprogrammet för prostatacancer.

Vet du mer? Är du drabbad?

Hör av dig till reportern på erik.alfredsson@svt.se med dina tips!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.