Foto: TT

Fick penis avbruten – nekades ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Mannen hade bruten penis och var nära att svimma av smärta – men nekades ändå ambulanstransport till sjukhuset i Blekinge. Nu får landstinget kritik för vårdinsatsen.

I sin anmälan berättar Blekingebon själv om de fasansfulla smärtor han upplevde i samband med att han fick en fraktur på sin penis för drygt ett år sedan. Könsorganet svullnade upp till dubbla storleken och blev missfärgat. Dessutom slets urinröret av.

”Jag hade fruktansvärt ont och var nära att svimma flera gånger”, skriver mannen i sin anmälan.

Men när vårdpersonalen kom till mannens bostad nekades han plats i ambulansen. I stället kontaktades färdtjänst och mannen erbjöds smärtstillande mediciner på plats.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utrett ärendet och konstaterar att ambulansen bedömning på plats var felaktig. Transporten till sjukhuset försenades på grund av beslutet med 45 minuter – något som inte uppfyller de lagstadgade kraven, enligt IVO.

Penisfraktur

Visa

Om penisen vid stånd av misstag råkar böjas kraftigt kan svällkropparna eller hinnan runt om svällkropparna skadas. Det kallas ibland för penisfraktur eller brutenpenis, trots att det inte finns något ben i penisen som kan brytas.

Källa: Stockholms läns landsting

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer