Enligt kvinnan var det ingen på Blekingesjukhuset som kontrollerade hennes blödningar efter förlossningen och hon fick själv be om smärtlindring och rena lakan. Foto: SVT

Utredning: Kvinna fick vänta 21 timmar i blodig säng efter förlossning

Publicerad

En kvinna fick vänta på operation i en blodig säng i 21 timmar efter en förlossning i Karlskrona.

Nu konstaterar Inspektionen för vård och omsorg flera brister i vården som patienten fick.

Det var under 2020 som kvinnan fick ligga i en blodig säng i 21 timmar, i väntan på operation efter att hon hade drabbats av en bristning i underlivet i samband med en förlossning.

Enligt kvinnan var det ingen på Blekingesjukhuset som kontrollerade hennes blödningar efter förlossningen och hon fick själv be om smärtlindring och rena lakan.

Litar inte längre på vården

Nu, två år senare, får Region Blekinge kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som konstaterar flera brister. Kvinnan ska bland annat ha blivit klippt i underlivet i samband med förlossning, utan att läkaren informerade henne om det.

Dessutom menar IVO att vården borde kontrollerat kvinnan under de 21 timmar hon väntade på operation. Utredningen visar att det ska ha varit hög arbetsbelastning på förlossningen under denna period.

Det är nu upp till regionen att genomföra de åtgärder som anses behövas i verksamheten.

Enligt kvinnans uttalande i anmälan har händelsen medfört både psykiskt och fysiskt lidande på flera sätt, bland annat genom att hon inte längre litar på vården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.