Visa alla (3)

Figaro – Karlshamns mest kända katt

Publicerad

Bor du i Karlshamn så har du troligtvis sett en svartvit katt tassa omkring på gatorna. Han heter Figaro och sägs nämligen vara Karlshamns kändaste katt.

Figaro är en 11 år gammal skogskatt som bor med matte Molly Rossander Qvardordt i centrala Karlshamn. Men oftast är han utomhus, på stadsgatorna vid butikerna eller utanför restaurangerna. Frågar man folk i Karlshamn vet många vem man pratar om.

– De brukar säga att han är kungen av stan. Stadskatten. Han älskar folk, säger Molly Rossander Qvardordt, Figaros 20-åriga matte.

– När man går på stan och har gjort sina ärenden så kan man ibland se Figaro sitta innanför en glasdörr i en butik. Då får man gå in och hämta honom.

Molly Rossander Qvardordt, Figaros 20-åriga matte. Foto: Michelle Hallberg

Gillar asiatiskt, pizza och kebab

Figaro hälsar på alla, smyger in i butiker och är dessutom stamkund vid både hemmets närmaste pizzeria och kinarestarang.

– Ibland känns det som att han tror att han är ägaren när han går runt i restaurangen. Men han är förståndig också. Säger vi åt honom att han inte får gå in så väntar han utanför, säger Fhasang Lindell som äger en asiatisk restarang i Karlshamn.

Äter han inte asiatisk kyckling så blir det pizza.

– Vi brukar slänga ut en liten pizzabit eller kebab till katten. Det gillar den, säger pizzabagaren Hazim Abbas.

Molly Rossander Qvardordt trivs med att ha en kändiskatt.

– Han är den coolaste katt som finns, så speciell och rolig.

Stadskatten Figaro. Foto: Michelle Hallberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer