Filmaren Mats Harrysson gräver djupare i Ronnebys historia

Publicerad

Hur såg Tosia Bonnadan ut på 40-talet? Och varför var torget i Kallinge alltid fullt av folk förr och inte i dag? Det får man svar på Mats Harryssons nya dokumentärfilm.

Dokumentärfilmaren Mats Harrysson har gjort en ny film – av gamla filmer. Det är fotografen Oscar Ekholms dokumentation i Kallinge/Ronneby från 1935 till 1957 som nu blivit dokumentärfilm.

– På den tiden fanns det ingen möjlighet att visa de filmerna, så de las bara undan. Jag har alltid tyckt att man borde göra någonting på fotografen Oscar Ekholm. Och nu fick jag chansen, berättar Mats Harrysson.

Det har tagit månader av slit, men nu är filmen klar och hade i påsk premiär på Centrumbiografen i Ronneby – en succé som nu gör att ytterligare föreställningar kommer att hållas i veckan med start i dag.

Vill locka en yngre publik

I filmen visas fotografier från både större och mindre händelser. Allt ifrån en stor brand i Kallinges cykelverkstad 1935 till aktiviteter vid Sänksjön på 50-talet.

– Att kunna vara fotograf i ett så litet samhälle i nästan 60 år, det säger mycket om den personen. Jag vill att framför allt yngre personer ska se den här filmen, för att se hur det en gång såg ut här, säger Mats Harrysson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer