Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På grund av coronaviruset flyttas årets filmfestival i Karlskrona ut på vattnet – här berättar festivalchefen Henrik JP Åkesson Ruben mer om festivalen. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Filmarrangörer bestörta över publikbeskedet: ”Omänskligt”

Publicerad

Godkänt för 600 båtar i vattnet vid konsert i Falun. Men nej till 100 båtar i vattnet vid filmfestival i Karlskrona.
Här får man bara tillstånd för 25 båtar med max två personer på varje, med hänvisning till ordningslagen.

– Jag tycker inte att det här är okej. Det är omänskligt. Det gör mig förvånad, det gör mig arg och det gör mig jäkligt besviken, säger filmfestivalens chef Henrik JP Åkesson Ruben.

Festivalledningen är bestörta över beskedet från polisen om att man nu inte kan anordna festivalen på vatten så som det var tänkt från början. Med hänvisning till ordningslagen och den restriktion som gäller, menar polisen att maxantalet i publikhavet är 50 personer.

Samtidigt menar festivalledningen att man tidigare fått beskedet att ordningslagen inte gäller på vatten.

– Det är felaktigt. Det här är ett evenemang där allmänheten har tillgång och då är det 50-restriktionen som gäller. Uppenbarligen är det här en missuppfattning, vilket är olyckligt. Det här anses som en allmän sammankomst, förklarar Peter Saarman på polisens tillståndsenhet i region syd.

600 båtar i Falun

Samtidigt kan man se bilder från Falun som så sent som i helgen höll en livestreamad konsert på land, men med publiken i vattnet. 600 båtar deltog med flera personer på varje båt. Men när man i Karlskrona vill hålla filmfestival med hundra båtar i vattnet, får man nej.

– I det här fallet så var den inte tillståndspliktig. Det är det som blir så knepigt. För en allmän sammankomst är inte tillståndspliktig om det inte sker inom offentlig plats, alltså inom tätorter. Så av den anledningen har inte polisen gett något tillstånd till det, eftersom det inte krävs. Det är en väsentlig skillnad i det här, eftersom det evenemanget i Dalarna var mitt ute i landsbygden, säger Mats Lagerblad, tillförordnad polisområdeschef i Dalarna.

– Såklart man blir förbannad när man ser bilder från Dalarna. Det känns ju väldigt orättvist, säger filmfestivalens chef i Karlskrona Henrik JP Åkesson Ruben.

Ställer om igen

Carl International Film Festival i Karlskrona ska hållas 21-26 augusti och nu ställer man om ytterligare en gång.

– Är det så att det anmäls fem båtar som redan är fem personer på varje båt, då kommer det bara vara dem som får ta del av den filmvisningen. Även om jag tycker att det är absurt så måste vi förhålla oss till det som tillståndshandläggaren säger.

Festivalledningen har också överklagat polisens beslut till förvaltningsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer