Mark Ruffalo spelar advokaten Robert Bilott i den amerikanska filmen Dark Waters. Foto: Nordisk Film

Ny film om kamp mot förgiftat vatten – förhandsvisas i Ronneby

Publicerad

De boende i Kallinge drack vatten som förorenats av Försvarsmakten. Nu kommer den amerikanska filmen Dark Waters, som handlar om ett stort kemiföretag och förgiftat dricksvatten. PFAS-föreningen får under torsdagskvällen en förhandsvisning på bion i Ronneby.

Det var 2013 som PFAS (poly- och perfluorerade alkylsyror) upptäcktes i dricksvattnet i Kallinge. Det miljöfarliga ämnet spred sig till dricksvattnet från brandskum som använts av Försvarsmakten på flygbasen F17 sedan 1980-talet. Sedan dess har turerna varit många.

PFAS i dricksvattnet  är ett problem som även har uppmärksammats på andra håll i Sverige och världen. Den amerikanska filmen Dark Waters, med premiär den 6 mars, handlar om en händelse i USA när människor kämpar för upprättelse mot ett stort kemiföretag efter att dricksvattnet förorenats.

Herman Afzelius är ordförande för PFAS-föreningen. Foto: SVT

Får förhandsvisning

PFAS-föreningens medlemmar får under torsdagskvällen en förhandsvisning av filmen på bion i Ronneby. Föreningens ordförande Herman Afzelius kommer efter filmen att prata om rättsprocessen som pågår efter att Kallinges dricksvatten förorenats.

– Jag uppdaterar våra medlemmar som är på plats i salongen vad som händer kommande månader. Datumen för domstolsförhandlingarna är satta, säger Herman Afzelius.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.