Det finns bland annat en så kallad green screen att testa på. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så ska filmskapande få barn att läsa mer

Publicerad

När barn idag läser mindre, får man ta till andra knep för att intressera barn för sagor och berättelser. På biblioteken i Ronneby kommun är knepet filmutrustning.

På biblioteket på Hjorthöjden i Ronneby, finns det ett rum som gömmer sig bakom stora dramatiska gardiner. Där inne har mediepedagogen Alexander Lewin placerat upp lampor, ett stort grönt skynke och en kamera. Hans uppdrag är nämligen att utveckla barns intresse för sagor och berättelser genom digitalt bildberättande.

Ebba Saager Hansson, 11 år, Berna Hatic, 9 år och Jesika Ristic, 10 år. De är med i filmgruppen på Hjorthöjdens bibliotek i Ronneby. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Ebba, Berna och Jesika har fått testa på så kallad stop motion med pappersfigurer som de själva har pysslat ihop.

– Det är jättecoolt, detta borde finnas på alla bibliotek, säger de i kör.

Just nu sätter de ihop en skräckfilm tillsammans, om Svarte Madame, det mystiska väsendet inuti spegeln på toaletten. Tanken är att det färdiga materialet ska visas upp på stadsbiblioteket, informerar deras instruktör, Alexander Lewin. Tjejerna har flera tankar och idéer på filmer som innehåller stora äventyr.

– Man kan göra en spionfilm, eller en grottfilm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer