Lennart Arvidsson är fiskare i Nogersund. Foto: SVT

Fiskare välkomnar utökad säljakt

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget från Naturvårdsverket är att införa licensjakt på gråsäl i Östersjön i slutet av april. En av Blekinges fiskare som välkomnar detta är Lennart Arvidsson i Nogersund.

Allmän jakt på säl förbjöds i Sverige 1974 och sedan dess har endast skyddsjakt varit tillåten. Men nu är det alltså dags igen, när Naturvårdsverket föreslår licensjakt på gråsäl i Östersjön från slutet av april.

– Jakten är bra. Allt man gör är bra, men det är för lite. 2 000 sälar är ett slag i luften. För torsken och laxen i Östersjön gör det ingen nytta, säger Lennart Arvidsson, som är fiskare i Nogersund.

”Det är ett jätteproblem”

När nu licensjakt efter gråsäl är på gång hade han velat se hårdare jakt mot ett större antal.

– Sälen är i folks ögon ett gosedjur, men är ett jätteproblem för fisket. Det är alldeles för många i Östersjön. Jag vill tillägga att det inte är någon fiskare som vill utrota sälen, men hålla den på en rimlig nivå, säger Lennart Arvidsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.