Anna-Lena Cederström, regional utvecklingsdirektör på Region Blekinge, ser flera anledningar till att fler är positiva till EU. Foto: SVT/TT

Blekingebor mer positiva till EU än tidigare

Publicerad

Klimatångest, brexit och en yngre generation som är van vid öppna gränser kan ha gjort att fler är positiva till EU än tidigare. Jämfört med förra EU-valåret är fler Blekingebor nu för EU, visar siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Den svenska EU-medlemskapet har länge varit en het potatis i Blekinge. I början av 2000-talet uppgav nästan hälften av invånarna i Blekinge och Kronoberg att de var direkt emot medlemskapet. Nu ser opinionen ut att ha svängt och de flesta, hela 57 procent är istället positiva.

– Den yngre generationen vet inte något annat än öppna gränser och sammanhållningen i Europa. Sen är vårt näringsliv ännu mer engagerat här utifrån brexit-debatten, säger Anna-Lena Cederström, regionalt utvecklingsråd Region Blekinge.

Fler frågor engagerar

Anna-Lena Cederström tror att det ökade intresset kan bero på att flera EU-frågor som engagerar allmänheten har belysts den senaste tiden.

– Vi hör dagligen om brexit och har hört mer om de politiska besluten som fattats av EU när det gäller miljö- och klimatfrågan. Samtidigt är trygghet och säkerhet också är viktiga frågor och att vi har en samsyn om det i Europa, säger Anna-Lena Cederström.

Lågt valdeltagande

Den 26 maj är det dags för EU-valet men intresset för att rösta brukar vara lågt. Vid förra valet låg Blekinge i botten när det gäller valdeltagande och över hälften av Blekingeborna röstade inte i valet.

Men Anna-Lena Cederström tror att fler kan komma att rösta i år.

– Ett engagemang för de frågor som är högt på agendan gör ju att fler går och röstar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.