Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verksamhetschef Nina Bjelke på socialförvaltningen i Karlskrona berättar om behovet av familjehem i klippet ovan. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Fler familjehem behövs i Blekinge: ”Vi letar med ljus och lykta”

Publicerad

Kraven på familjehemmen har ökat, vilket gör att vissa familjer backar när de förstår vad det innebär.

Handläggare i flera av Blekinges kommuner vittnar om att uppdragen för familjehem är svårare idag än för tio år sedan. Bland annat för att många barns situation är väldigt komplex.

– Det är en stor sak att vara familjehem och det kräver ganska mycket. Både på fritiden och i sitt känslomässiga engagemang, säger Nina Bjelke som är verksamhetschef på socialförvaltningen i Karlskrona.

De familjer som ställer upp som familjehem får ett arvode för arbetsinsatsen de gör och en omkostnadsersättning från kommunen. De flesta kommuner följer Sveriges kommuner och regioners (SKR) rekommendationer om ersättning.

Vad är ett familjehem?

Familjehem, tidigare kallade fosterhem, tar emot barn och unga som av olika anledningar behöver bo i ett annat hem än sitt egna. Socialtjänsten i varje kommun har ansvar för att rekrytera och utreda familjehem, att erbjuda dem utbildning samt säkerställa att de bedriver en vård som håller god kvalitet.

Familjehemmet ska ge barnet en god vård och se till att barnet får sina behov tillgodosedda – i samverkan med socialtjänst, föräldrar och andra berörda. För att alla barn och unga i familjehem ska få en god vård och bästa möjliga förutsättningar till ett gott vuxenliv ska vården vara trygg, säker, ändamålsenlig och präglas av kontinuitet.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.