Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torsten Kai-Larsen vill ha tillbaka sina pengar från Villa Fehr-satsningen. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Fler konkurser i Villa Fehr i Nättraby – boende kan tvingas betala miljoner

Publicerad

När ansvariga firmans pengar tog slut sköt mannen bakom Villa Fehr-satsningen, Torsten Kai-Larsen, in mångmiljonbelopp för att få bostäderna i Nättraby inflyttningsklara.

Nu vill han ha tillbaka sina pengar – och det kan bli de boende som får betala.

Hör Torsten Kai-Larsen i klippet ovan.

Halmstadsföretaget Bäkmarks VVS fick uppdraget att bygga de nya bostäderna Villa Fehr i Nättraby. När leveranser försenades och priser skenade, ökade slutkostnaden med 18 miljoner.

Villa Fehr i Nättraby

Beställaren bakom projektet är den etablerade byggföretagaren Torsten Kai-Larsen. Genom tre av sina bolag gjorde han utlägg på närmare 20 miljoner kronor för att täcka Bäkmarks fakturor – i hopp om att få pengarna återbetalda vid ett senare tillfälle.

Men efter att Bäkmarks gick i konkurs fem månader efter inflyttningsdatum på Villa Fehr, lämnades Torsten Kai-Larsens bolag tömda på tillgångar.

– Det blev som ett korthus. Det var allt upparbetat jag hade. Det är bara helt fruktansvärt. Jag trodde inte det kunde gå så illa, säger han.

Boende riskerar att få betala mer

Än sitter Torsten Kai-Larsen som ansvarig i styrelsen på bostadsrättsföreningen och han försöker nu ordna upp ekonomin för att kunna lämna över till de boende.

Försäljningen av de lägenheter som kvarstår i området avvaktas tills föreningens ekonomi är ordnad. Samtidigt är hela projektet beroende av intäkterna från de osålda bostadsrätterna.

För att inte föreningen i sin tur ska riskera konkurs kan de boende komma att behöva betala ytterligare flera hundra tusen kronor vardera – för att få behålla sina bostäder.

– Det ligger i allas intresse att det ska lösa sig. Då får alla dra sitt strå till stacken och anstränga sig, säger Torsten Kai-Larsen.

De boende på Villa Fehr meddelar genom juridiskt ombud att de inte vill ge några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Villa Fehr i Nättraby

Mer i ämnet