Blekinge i toppen bland landets blodgivare

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge är det län som har näst flest blodgivare i hela Sverige, per tusen invånare. Men under sommaren blir det lätt blodbrist när blodgivare är på semester.

Just nu är det brist på blodgrupperna A+, 0+ och B+. Därför uppmanas Blekinges invånare nu att lämna blod för att fylla på lagret.

– Vi har inte uppnått den nivå som vi har velat inför sommaren, berättar Anna Kronmar, som är legitimerad biomedicinsk analytiker på Region Blekinge.

Näst bäst i Sverige

Blodcentralerna i Sverige för statistik över antalet blodgivare som de har på sin befolkning. Blekinge har 30 blodgivare på 1000 invånare, det är det län som har näst flest i hela landet.

 – Så vi ligger ju väldigt bra till, säger Anna Kronmar.

Daniel Kertby är blodgivare och har nyligen lämnat ifrån sig A+ på sjukhuset i Karlskrona.

– Jag vaknade upp och såg Blodcentralens meddelande om att det behövdes mer av mitt blod. Då får man ju passa på under sin semesterledighet, säger han.

Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Behövs mer blod

Under sommaren åker många blodgivare iväg på semester. Då finns det risk att det inte fylls på med blod i lagom takt, och då kan det uppstå blodbrist i landet. Och den rådande blodbristen hör inte till vanligheten i Blekinge.

– Runt om i landet ser vi ju blodbrist av och till hela året. Men det är något som vi sällan har här i Blekinge, tack vare våra fantastiska blodgivare, säger Anna Kronmar.

Anna Kronmar avslutar med att ge en klapp på axeln till de som lämnar blod.

– Jag skulle vilja hylla alla de blodgivare som vi har i Blekinge. De är fantastiska och ställer verkligen upp, säger hon.

Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Se hur mycket blod det finns i Blekinge just nu

På hemsidan kan du se vilken blodgrupp det finns mycket respektive lite av i Blekinge just nu. Den uppdateras omgående.

https://geblod.nu/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.