Foto: Michelle Hallberg

Fler poliser ska synas i Kungsmarken

Publicerad

Polisen ökar nu sin närvaro i Kungsmarken i Karlskrona efter den senaste tidens oroligheter. Det har varit både skadegörelse och inbrott och det har även eldats i trappuppgångar.

I Kungsmarken och det som kallas Mellanstaden i Karlskrona har det den senaste tiden kommit flera larm om oroligheter, det har bland annat förekommit stenkastingar, hot mot fältarbetare, inbrott och en polisbil har fått däcken sönderskurna.

– Vi har fått göra omprioriteringar och lägga mer tid i Kungsmarken än på andra ställen. All ledig tid mellan akutuppdragen lägger vi där, säger lokalpolisområdeschef Magnus Bergman.

Stenkastningar, bränder, hot mot väktare och inbrott

Den senaste tiden har oroligheterna i Kungsmarken avlöst varandra. En person som vi träffar berättar om att han själv känt sig hotad när han varit ute på kvällen.

– Jag har blivit hotad två gånger. Jag sa till en person som hade sin hund okopplad och han blev då hotfull mot mig. Som tur var kom polisen precis då, och då jag gjorde en anmälan, berättar Sigurdur Isljung.

Även Sonja Persson som bott i Kungsmarken i drygt 1,5 år känner av otryggheten. 

– Jag går inte ofta ut med hunden på kvällen. Det får min man göra istället. Jag blir arg när jag tänker på hur det är. Det ska inte behöva vara så här, säger hon.

Sonja Persson och Sigurdur Isljung boende i Kungsmarken. Foto: Daniel Falck

Alla delar inte bilden

När vi pratar med personer i området ger det en delad bild av tryggheten. Hos hemtjänsten där personalen jobbar sena kvällar ser man bilden av Kungmarken som överdriven. Här menar man att det inte är så otryggt som det framställs. 

– Jag upplever det som tryggt och har inte hört någonting från min personal om att det skulle vara några oroligheter. Jag tycker inte bilden stämmer med hur vi upplever det, säger Frode Jadbrant, områdeschef.

Under morgondagen kommer polisen ha ett möte med politikerna i kommunen för att diskutera problemen i Kungsmarken. Problemen med ungdomsgäng har funnits förr, men polisen märker av en förändring hos de unga idag.

– Det man kan se är en attityds- och beteendeförändring, ungdomarna lyssnar inte på de vuxna. Man har liksom en attityd som säger att ni ska inte komma och tala om för oss vad vi ska göra. Här har ju hela vuxenvärlden ett jättestort ansvar att ta tillbaka den marken, säger Magnus Bergman, lokalpolisområdeschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.