Eva Pettersson är prorektor vid Blekinge tekniska högskola. Foto: SVT

Högt söktryck till BTH: ”Aldrig haft fler sökande”

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten kommer Blekinge tekniska högskola att erbjuda utbildningsplatser till nästan 3 000 studenter. De fick över 8 000 sökande till sina utbildningsprogram – en ökning mot fjolårets siffra.

Nyligen har studenter som sökt utbildning vid Blekinge tekniska högskola fått sitt antagningsbesked och totalt erbjuds 2 805 studenter någon form av utbildningsplats på ett längre utbildningsprogram, en kortare kurs eller i ett kurspaket.

Webbprogrammering, sjuksköterskeprogrammet, produktutveckling och software engineering är de mest populära programmen och inom högskolans civilingenjörsprogram är det med inriktning mot industriell ekonomi som är mest populärt.

– Många av våra utbildningsprogram har aldrig haft fler sökande än i år och det är också betydligt fler studenter som väljer oss i första hand – den siffran ökade i år med 11 procent jämfört med förra året, säger prorektor Eva Pettersson i ett pressmeddelande.

Fler sökande än i fjol

Blekinge tekniska högskola fick totalt 8 137 sökande till sina utbildningsprogram inför hösten medan motsvarande siffra i fjol var 6 944 sökande. Senast den 23 juli ska studenterna tacka ja till den utbildning de antagits till, varefter ett nytt urval görs och reserver kan få en utbildningsplats.

– Vi ser nu fram emot en höst där vi återigen kan träffa studenterna, både nya och gamla, på campus. Förhoppningen är att vi ska kunna bedriva den största delen av undervisningen på våra campusutbildningar på plats i Karlskrona och Karlshamn, och det ser vi verkligen fram emot, säger Eva Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.