Länsstyrelsen använder sig av hydrofoner för att fånga upp tumlarens ljud. Foto: Länsstyrelsen

Fler tumlare än väntat längs Blekingekusten

Uppdaterad
Publicerad

På elva platser längs Blekingekusten sitter det lyssningsapparater som fångar upp ljud från tumlare. Länsstyrelsens inventering av valen visar nu att antalet tycks ha ökat.

Länsstyrelsen i Blekinge har under nästan två års tid utfört en inventering av tumlaren längs Blekingekusten. Syftet är att få en så klar bild som möjligt av tumlarbeståndet och var de finner sig.

TV: Se inslaget här

För att lokalisera sig använder sig tumlaren av ett pipljud som låter ungefär som en delfin.

– Vi har satt ut hydrofoner, alltså lyssningsapparater på flera ställen längs kusten. Det är för att höra de ljud som tumlarna ger ifrån sig. Det har vi gjort för att kunna få en uppfattning av var tumlarna finns och när, förklarar marinbiolog Ulf Lindahl på Länsstyrelsen i Blekinge.

Hur låter en tumlare?

– Det är högfrekventa pipljud. De är nära släkt med delfinerna, så de som har hört en delfin kan tänka sig ungefär hur det låter. Men det är knappt hörbart för människor.

Fler i västra Blekinge

Inventeringen har visat ett positivt resultat för den trubbnosiga valen. De tycks vara fler än tidigare.

– Vi har fått fler observationer av tumlare än vad vi hade väntat oss, både en bit ifrån kusten och också väldigt kustnära. Det finns en tendens att det är fler tumlare i västra delen av länet och att de främst finns här under vinterhalvåret, säger Ulf Lindahl.

”Behöver skyddas”

Det är svårt att avgöra antalet, men resultatet ger ändå en bild av att de är fler än man tror, vilket är positivt med tanke på att tumlaren är starkt hotad.

– De behöver skyddas. För att veta hur vi ska skydda dem så behöver vi veta var de finns. En åtgärd för skydd är att ändra fiskemetoder eller använda ljudsignaler för att skrämma bort tumlare. Det är ett stort problem att de drunknar i fiskegarn.

Länsstyrelsen kommer att fortsätta inventeringen även framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer