Fler ukrainska flyktingar anländer med färjan till Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett 80-tal ukrainare på flykt från kriget i hemlandet kom till Karlskrona med Polenfärjan på onsdagsmorgonen.

Enligt gränspolisen handlade det om ett 80-tal personer, likt under tisdagsmorgonen. De personer som SVT talar med berättar att de ska bo hemma hos bekanta eller släktingar i Sverige.

Flera ville visa stöd

Ett antal Blekingebor hade samlats vid terminalen, inför färjans ankost. En av dem var Sanna Linderson, präst i Jämjö pastorat.

– Jag är här för att säkerställa att ingen flykting som kommer hit ska falla mellan stolarna, utan ha ett välkomnande och hjälp om man inte vet var man ska ta vägen. Men allt ser ut att flyta på fint här, säger hon.

Gratis resa för krigsdrabbade

Rederiet Stena Line meddelar via sina sociala medier på onsdagen att de från och med nu erbjuder avgiftsfri överfart för alla från Ukraina som söker skydd i andra länder. Så länge man kan visa giltigt pass och det finns plats ombord så säkerheten kan bibehållas, hjälper rederiet till med att boka på första möjliga avgång.

Rederiet erbjuder även fri transport av frakt till välgörenhetsorganisationer tills vidare.

Hör Sanna Linderson och gränspolisen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.