I Ronneby är en av fem unga arbetslös i dag. Foto: SVT/Jerker Hagman

Arbetslösheten bland unga ökar i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga i Blekinge står utan jobb. Sedan coronans intåg har den ekonomiska krisen tilltagit i styrka och ungdomsarbetslösheten skjutit i höjden. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Unga på väg ut i arbetslivet drabbas hårt av den pågående coronakrisen. Blekinge har nu över 250 fler arbetslösa unga i år, jämfört med förra året.

– Vi ser att arbetslösheten över lag ökar och då är det inte konstigt att ungdomsarbetslöheten ökar. Många ungdomar har ju visstidsanställningar och timmannställningar och det är oftast dem som får gå först, säger Nada Nedelén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen Blekinge.

Ronneby särskilt drabbat

I Ronneby innebär det att en av fem unga är arbetslös i dag, enligt de senaste arbetslöshetssiffrorna som presenterades på torsdagsmorgonen.

– Jag slutade skolan igår och har sökt jättemycket jobb, men jag får inget. Vad ska jag göra?, säger Hasibullah Hossein, arbetslös Ronnebybo.

Ungdomsarbetslösheten

Ronneby: 19,0 procent (17,5 procent)

Olofström: 17,9 (13,7)

Sölvesborg: 16,0 (10,7)

Karlshamn: 15,4 (11,0)

Karlskrona: 13,7 (10,3)

Blekinge län: 15,6 (12,0)

Riket: 11,4 (7,5)

Källa: Arbetsförmedlingen. (Siffrorna visar ungdomsarbetslösheten i maj i jämförelse med samma månad förra året.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.