Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet för att höra fastighetsförvaltaren i Ronneby kommun, Magnus Malmros, berätta varför så många av badhusen behöver renoveras. Foto: SVT Arkiv

Flera badhus i Blekinge är utdömda – så ser det ut i din kommun

Publicerad

Majoriteten av Blekinges simhallar har stora renoveringsbehov. Nu är frågan om de ska renoveras eller rivas – så är läget i din kommun.

Karlskrona

Rödeby simhall, byggår 1974. Under 2022 uppdagades det att simhallen var i mycket dåligt skick och det uppstod en diskussion om den skulle rivas eller renoveras. Kommunstyret valde att renovera något de beräknar kosta 190 miljoner kronor över tre år.

Varmbadhuset, byggår 1903-1904. Bassängerna i simhallen läcker och badet har varit stängt sedan 2019. Tjänstemännen har fått i uppdrag att ta fram en ny förstudie där skadorna ska kartläggas, först efter det kan en renovering påbörjas.

Karlskrona simhall, byggår 1995. Under sommar och tidig höst kommer det att ske en underhållsrenovering av simhallen, som då kommer att hålla stängt.

Ronneby

Kallinge simhall, byggår 1963. För ett år sedan gjordes en utredning som visade att simhallen var uttjänt, därefter fick tjänstemännen i uppdrag att se över simhallsbehovet i kommunen. När den är klar ska politikerna ta ställning till ifall simhallen behövs. I dagsläget har 6 miljoner avsatts för de mesta akuta renoveringarna.

Ronneby badhus, byggår 1969. Ingen stundande renovering.

Karlshamn

Väggabadet, byggår 1977. Inomhusbassäng som har uppnått sin livslängd. Kommunens tjänstemän arbetar med att ta fram ett underlag, därefter ska renoveringar genomföras för att förlänga livslängden.

Sölvesborg

Sölvesborg saknar ett kommunalt bad. Kommunen har ett avtal med det stiftelseägda Victoriabadet.

Olofström

Holjebadet, byggår 1960 – större renovering 2007. Leklandet har varit stängt sedan 2021 på grund av en läckande bassäng. Förvaltningen har i mitten av januari satt igång projekteringsarbetet för renovering av lekland, relax- och rehabavdelning.

Spela klippet för att höra varför så många av Blekinges badhus har stora renoveringsbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.