Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagare Jonas Myrdal i klippet ovan berätta om häktningen. Foto: SVT/TT

Åklagare: ”Finns uppenbarligen koppling mellan personerna”

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer från Blekinge har häktats efter razzian mot Ica – två misstänkta för grovt insiderbrott och en för insiderbrott.

– Det finns uppenbarligen kopplingar mellan de här personerna sinsemellan, säger kammaråklagare Jonas Myrdal till SVT Nyheter Blekinge.

Under torsdagen häktades en av personerna från Blekinge misstänkt för grovt insiderbrott. Senare under fredagen häktades ytterligare två personer. Alla har kopplingar till olika Ica-butiker i Blekinge.

– Allt talar för att de har haft förhandsinformation om det här budet när de köpt aktier, säger Jonas Myrdal.

En trolig källa

Totalt har nu sju personer häktats i härvan, där de flesta av de bor eller är verksamma i södra Sverige. En av de nu häktade Blekingeborna är enligt åklagaren den som ska ha läckt uppgifterna.

– Det finns ju en trolig källa och en person som har haft information om det här köpet och som vi tror har spridit informationen vidare till de övriga, säger Jonas Myrdal.

De misstänkta tros har tjänat kring 25 miljonerkronor på handeln, enligt åklagaren.

13 personer anhölls

Tidigare i veckan anhölls 13 personer misstänkta för insiderbrott efter en razzia mot Ica-handlarnas förbund, vilket Dagens industri var först med att berätta om.

Åklagaren beslutade under torsdagen att släppa sex personer som varit frihetsberövade.

– Det betyder då inte att misstanken har försvagats utan mer om hur stor risken är att de ska förstöra bevisen, säger Jonas Myrdal.

De misstänkta insiderbrotten ska ha pågått under hösten 2021. Det var när Ica-handlarnas Förbund och pensionsjätten AMF skulle köpa ut Ica från Stockholmsbörsen som Ekobrottsmyndigheten misstänkte att ekobrott ska ha begåtts.

Anställda om härvan

SVT Nyheter Blekinge har pratat med en medarbetare som jobbar i en av butikerna dit en av de misstänkta har koppling.

– Vi vet om att det har hänt och diskuterat det, fokus ligger nu på butiken och kunderna, säger medarbetaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.