Ekobrottsmyndigheten och polisen slog i veckan till mot Ica-handlarnas förbunds huvudkontor i Solna och grep 13 personer misstänkta för insiderbrott. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Flera Blekingebor anhållna efter razzia mot Ica

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 13 personer har frihetsberövats i samband med ett tillslag mot den misstänkta insiderhärvan kring Ica, rapporterar Dagens industri. Fem av de misstänkta är hemmahörande i Blekinge.

Det var i samband med att Ica-handlarnas Förbund och pensionsjätten AMF i höstas ville köpa ut Ica som ekobrottet ska ha skett. Ekobrottsmyndigheten (EBM) och polisen slog i veckan till mot bland annat Ica-handlarnas förbunds huvudkontor i Solna. I framför allt Syd- och Mellansverige greps 13 personer misstänkta för insiderbrott.

Domstolshandlingarna ska visa att de misstänkta insiderbrotten pågick under hösten 2021, från början av september till dagen innan budet på Ica offentliggjordes.

Personernas identitet är belagd med sekretess men utredningen hittills visar att de är hemmahörande på olika platser i Sverige. Enligt BLT har en person i Blekinge blivit häktad, misstänkt för grovt insiderbrott. Dessutom har två personer begärts häktade.

Ekobrottsmyndigheten har tidigare i veckan meddelat att förutom en razzia mot Icahandlarnas förbund har man även gjort tillslag mot en rad privatpersoner.

I ett pressmeddelande kommenterar Ica-handlarnas vd Ekobrottsmyndighetens utredning.

- Vi ser mycket allvarligt på situationen. Vi kommer fortsätta följa den juridiska processen och bistå myndigheterna på de sätt de önskar. Den aktuella ledamoten deltar tills vidare inte i styrelsens arbete, säger Göran Blomberg, vd Ica-handlarnas Förbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.