Flera minkfarmer hade brister i djurskyddet, visar inspektionsrapporter från länsstyrelserna. Foto: TT

Flera brister på minkfarmer i Blekinge

Publicerad

Över hälften av Sveriges minkfarmer har brister i djurskyddet, visar de inspektioner som gjordes förra året. I Blekinge var det bara en av de sex granskade farmerna som klarade sig utan anmärkningar.

Totalt utfördes 19 inspektioner av Sveriges totalt 70 minkfarmer – och över hälften visade brister i djurskyddet. Det skriver organisationen Djurens Rätt i ett pressmeddelande.

– Det är anmärkningsvärt att inspektionerna år efter år kan visa på stora brister i djurskyddet utan att politikerna agerar. De borde också tröttna på att det ser ut så här, säger Camilla Bergvall, ansvarig för pälsfrågor på Djurens Rätt.

Av Blekinges 35 minkfarmer var det sex stycken som inspekterades av länsstyrelsen i fjol. Bara en klarade sig utan anmärkningar. Men vilken typ av anmärkningar det rör sig om går inte att se, då inspektionsrapporterna är sekretessbelagda.

– Det är inga allvarliga brister, och det är inga djur som farit illa. Att det finns anmärkningar på hälften av gårdarna visar att kontrollen fungerar, och det ser likadant ut i alla djurhållningsbranscher. Man försöker göra en nyhet av något som är ett normaltillstånd, säger Johan Dalén, ordförande i Svensk Mink.

Att andelen kontroller med brister ser liknande ut i andra djurhållningsbranscher stämmer. Enligt statistik från Jordbruksverket uppdagades brister vid 55 procent av djurskyddskontrollerna i Sverige förra året. Det framgår dock inte vilken typ av brister det handlar om.

I Skåne genomfördes två oanmälda inspektioner på länets totalt fem farmer, och båda visade på brister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer