Arkivbild. Räddningstjänsten släcker en brinnande bil i Malmö i augusti. Foto: Johan Nilsson / TT

Flera faktorer bakom bilbränderna

Uppdaterad
Publicerad

I månadsskiftet augusti-september kändes det som att det brändes bilar nästan varje natt. Många frågade sig varför och polisens summering pekar på olika orsaker.

– Det är flera faktorer och inte samma i de områden där det har brunnit. Det vi däremot vet är att det handlar inte om social oro i de drabbade områdena. Istället har det ofta varit personer som vill provocera polisen eller samhället, för att vi har vidtagit åtgärder i området, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef.

I polisområde Syd, har det inträffat 800 bilbränder hittills i år. En del av fullt naturliga orsaker, men de anlagda bränderna har ökat. Särskilt i Malmö, Helsingborg, Olofström och Växjö.

– Vi har haft en topp i år jämfört med 2015. I Olofström handlar det om många bränder i ett och samma garage och en enskild individ. I Växjö tror vi att ökningen beror på att vi har varit aktiva i det området att beivra brott. Man ska heller inte underskatta att många bränder handlar om rena försäkringsbedrägerier. Vi har flera sådana exempel i Helsingborg.

Effektivt med drönare

När det brann som mest fick också regeringen nog.

– Det är för jävligt, sa inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT i augusti.

I förra veckan kom så en rad förslag för att komma åt organiserad kriminalitet. Bland annat strängare straff för ungdomsbrott. Och skulle det komma en ny bilbrännarvåg, vet polisen nu vad som är mest effektivt.

– Att använda drönare visade sig vara mycket lyckosamt. Svåra för gärningsmännen att upptäcka, men väldigt användbart för oss, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer