Havs- och vattenmyndigheten upptäckte ålförvarningen vid en kontroll i Sölvesborgs kommun i veckan. Foto: Havs-och vattenmyndigheten/TT

Flera hundra kilo ål beslagtogs – misstänkt tjuvfiske

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 650 kilo ål beslagtogs av Kustbevakningen vid en kontroll i en hamn i Sölvesborg i veckan. Ålen misstänks vara fiskad olagligt och en man i 40-årsåldern misstänkt nu för brott mot fiskelagen.

Det var i måndags, vid en kontroll i en hamn i Sölvesborgs kommun, som Havs- och vattenmyndigheten upptäckte en ålsump med en stor mängd ål, vilket BLT var förs med att berätta. Eftersom sumpen, som är en slags tillfällig förvaringslåda, var omärkt kontaktade de Kustbevakningen.

Kustbevakningen misstänker att ålarna är tjuvfiskade och har nu inlett en förundersökning

– Mellan 600 och 650 kilo ål var det man hittade i sumpen, säger Magnus Fagerlund, förundersökningsledare på Kustbevakningen till SVT.

Sump måste vara märkt och dessutom ska den anmälas till havs- och vattenmyndigheten. I det här fallet var sumpen varken uppmärkt på rätt sätt eller platsen för sumpen anmäld. En man i 40-årsåldern misstänks nu därför för brott mot fiskelagen men har ännu inte blivit hörd.

– Sumpar är inte jättevanligt att vi hittar vad jag har varit med om. Det är oftare det rör sig om till exempel fiskegarn, säger Magnus Fagerlund.

Här kan du se hur det såg ut när Havs- och vattenmyndigheten tidigare i somras letade efter olagliga ålryssjor med hjälp av drönare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.