Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niclas Sturesson är konsumentvägledare i Ronneby kommun. Foto: SVT/Erik Lundmark

Hyresgäster fick nya kontrakt utan förhandling: ”Är olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hyresgäster hos olika privata hyresvärdar i Ronneby kommun har den senaste tiden fått ändrade hyresavtal – som inte föregåtts av någon förhandling. Ett tydligt lagbrott menar kommunens konsumentvägledare, som uppmanar hyresgästerna att inte skriva på avtalen.

I förra veckan fick flera hyresgäster hem nya hyresavtal att skriva på – som förändrats kraftigt mot vad som gällt tidigare och skulle börja gälla redan vid månadsskiftet. Bland annat hade varmhyror gjorts om till kallhyror och hyreskostnaderna justerats.

Kommunen har blivit kontaktad av flera hyresgäster som ifrågasätter avtalen.

– Det är fem-sex hyresgäster som hört av sig, men jag skulle tro att mörkertalet är väldigt stort, säger Niclas Sturesson, konsumentvägledare.

Enligt kommunen kan det vara flera olika privata hyresvärdar som försöker ändra sina avtal, till viss del på grund av de ökade elkostnaderna.

– Vår uppmaning är att inte skriva på avtalen innan en förhandling om de har ägt rum. Är man drabbad bör man vända sig till Hyresgästföreningen eller Hyresnämnden i Malmö.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.