I Karlskrona sker flest politikeravhopp i landet Foto: SVT

Karlskrona har flest avhoppade politiker – i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

24 kommunfullmäktigeledamöter har sedan valet 2014 hoppat av sina uppdrag i Karlskrona.

Det är flest i hela landet.

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt avhoppen från landets fullmäktigeförsamlingar den här mandatperioden och ingenstans är avhoppen fler än i Karlskrona.

13 män och 11 kvinnor har tackat för sig och lämnat sina platser, det motsvarar 32 procent av de 75 platserna i Karlskrona.

Socialdemokraterna står för det största tappet med åtta ledamöter som slutat och näst flest har Sverigedemokraterna tappat med fyra ledamöter.

– Det är inte direkt några smickrande siffror för Karlskrona, säger kommunalrådet Patrik Hansson(S). Jag anser att det borde vara endast i undantagsfall som en ledamot lämnar. Att sitta i kommunfullmäktige är ett fyraårsåtagande.

Olika förklaringar

Patrik Hansson tror att det finns flera förklaringar till varför en tredjedel av de folkvalda lämnat.

– Dels tror jag att det handlar om att några flyttar, andra har svårigheter att kombinera politiken med jobbet och så finns det säkert flera fall där bilden av uppdraget inte stämt överens med verkligheten, säger han. Dessutom spelar det nog roll att Karlskrona har förhållandevis många platser.

I övrigt har tre liberaler och tre miljöpartister lämnat tillsammans med två moderater, två vänsterpartister, en centerpartist och en kristdemokrat.

Närmast på listan med flest avhopp kommer Stockholm med 22 avhopp, Umeå med 20 avhopp samt Karlstad med 19 avhopp.

Så här fördelar sig avhoppen i Blekinges övriga kommuner:

Kommun           Män                   Kvinnor

Ronneby           2 1

Karlshamn        3 4

Sölvesborg       0 3

Olofström         2 7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.