Megaselia scalaris är ofarlig som en Stockholmsvegetarian. Foto: Wikimedia Commons

Flugan i Kallinge är vegetarian

Publicerad

Den nya flugarten som härjar i ett bostadshus i blekingska Kallinge är inte alls köttätande. Förra veckans nyhet fick stor spridning, men byggde på ett missförstånd.

Det var i söndags som Kvällsposten berättade att en ny sorts köttätande fluga etablerat sig i Sverige – i ett flerbostadshus i Kallinge, mer specifikt. Men Megaselia scalaris, som flugan heter, är en vegetarisk kusin till den så kallade ”likflugan”.

– Båda tillhör familjen puckelflugor. Jag tror det har blivit ett missförstånd när någon googlat megaselia scalaris, säger Anders Lindström, som är insektsforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt.

”Likflugan” kan också finnas i landet

Han förklarar att den köttätande ”likflugan” har fått sitt svenska namn för att den specialiserat sig helt och hållet på nedgrävda döda kroppar. Eftersom man sällan gräver upp lik brukar den inte störa oss till vardags, även om den också kan förekomma i Sverige.

– Jag har erfarenhet av den, men det är för att jag också jobbar med rättsmedicin, säger Anders Lindström.

”Det är som med bananflugor”

Den lilla puckelflugan som gjort sig rikskänd i Kallinge är däremot helt ny i landet. Men hyfsat ofarlig för människor.

– Det är som med bananflugor, de är små, söker sig till multnande organiska ämnen – och är väldigt irriterande.

Går det att bekämpa den?

– För att kunna bli av med den måste man ta reda på var den kläckts någonstans. Det är troligen ruttnande mat, eller avlopp. Utan att ta reda på källan kommer den bara komma tillbaka.

Flugor som lägger ägg i sår

Den vanliga spyflugan är ett värre bekymmer än den lilla megaselia scalaris, enligt Anders Lindström. Den söker sig ofta till sår som inte är välskötta, och lägger sina ägg där.

Men flugan används också inom sjukvården, som ett sätt att rengöra infekterade sår. Metoden kallas ”maggotterapi”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.