Robin Nordlander, provflygare på Gripen, Saab i Linköping. Han var den som flög den nya JAS 39E Gripen under flygdagen på F17. Foto: Cajsa Bengtsson

Många ville se nya Gripen E: ”Första gången planet visas upp”

Uppdaterad
Publicerad

I strålande sol hölls under söndagen Flygdagen på Blekinge Flygflottilj F17 i Kallinge. Flera tusentals besökare kom för att titta på bland annat nya JAS 39E Gripen, som för första gången visades upp för allmänheten.

Robin Nordlander är provflygare av JAS Gripen-plan på Saab i Linköping. Under Flygdagen i Kallinge skulle han flyga ett plan av den nyaste modellen, JAS 39E Gripen, som visades upp för besökarna på F17.

– Detta är första gången det lämnar Linköping och vi presenterar det för allmänheten, vilket är väldigt spännande, säger han.

Kan bära mer vapen

Nya Gripen E har en rad nya egenskaper jämfört med de tidigare versionerna, något som Försvarsmakten efterfrågar, berättar Robin Nordlander. Bland annat längre räckvidd, uppdaterad flygelektronik (avionik), nya sensorer och fler balkplatser för att kunna bära mer av yttre last.

– Vi kan vara längre i luften, vi kan ta oss längre och sen är avioniken ny på så sätt att vi klarar av snabbare uppgraderingar på de taktiska systemen. I förlängningen blir det också billigare, säger han.

Efter en mindre uppvisning i luften flögs det nya JAS-planet tillbaka till Saab:s flygfält i Linköping.

Tusentals besökare

Bland flera tusentals som valde att ta sig till Kallinge under söndagen i gassande sol, var syskonen Vincent och Julie Heiman på plats tillsammans med kompisen My Bengtsson. De hoppades bland annat på att få kliva in i något flygplan och få se hur det ser ut på insidan.

– Vi vill se flygplanen när det landar och lyfter, och när det gör volter, instämmer de alla tre.

Vincent Heiman, My Bengtsson och Julie Heiman. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT
Tommy Pettersson är flottiljchef.

Flottilj- och garnisonchef Tommy Pettersson summerar Flygdagen som ett lyckat evenemang med både strålande  väder, väl genomförda flygningar och glada gäster.

– Förutom att visa upp vad Försvarsmakten, vill vi också rekrytera fler. Det har visats stort intresse här under dagen, berättar han.

Se mer av flygningarna i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer