Gatan som leder till haveriplatsen och omgivningarna spärrades av. Foto: Linslusfoto

Flygplan störtade i villaträdgård – piloten omkom

Uppdaterad
Publicerad

En pilot har omkommit efter att ett mindre propellerplan störtat ner på en villatomt i Ronneby på lördagseftermiddagen. Flygplanet började brinna i samband med kraschen men inga personer utöver piloten uppges ha kommit till skada.
– Det är ett litet flygplan av typen DA-20 som startat från Ronneby, säger Christer Ekeroth på Sjö- och flygräddningen till SVT.

Incidenten inträffade strax efter 15.30-tiden på lördagen. Torbjörn Svensson, räddningsledare vid räddningstjänsten i östra Blekinge, berättar att flygplanet störtade på uppfarten till en av villorna, och att det var omkring tio meter från att träffa huset.

– När ett flyplan ramlar mer mitt i ett villaområde är det klart att det skapar mycket känslor. Här var rätt stökigt till en början men ambulansen tog hand om de personerna, säger Torbjörn Svensson.

Piloten som var den enda personen ombord på planet omkom i samband med kraschen, och anhöriga är underrättade. Inga personer som befunnit sig på marken skadades, enligt polisen.

Tappade kontakten med flygplanet

Det var allmänheten som larmade om kraschen. Enligt Christer Ekeroth har det inte framkommit att piloten sänt ut något nödanrop eller liknande innan planet störtade.

– Flygledartornet på Ronneby flygplats har meddelat att de tappade kontakten med flygplanet, säger han.

”Hörde en jättesmäll”

SVT:s reporter på plats, Henrik Friberg, berättar att en del av de närliggande husen evakuerades.

– Detta på grund av att man inte vet vad som fanns på planet, och i fall det fanns en risk för en större brand, säger Henrik Friberg.

En närboende reagerade på att flygplanet flög på låg höjd.

– Jag tänkte att det var otroligt vad det flyger lågt, sen reflekterade jag inte mer över det. Sen hörde jag bara en jättesmäll och när jag vände mig om såg jag bara en jättestor rökpelare 100 meter bort, säger Jan Mårtensson till SVT.

Polisen misstänker brott

Under lördagskvällen meddelade polisen på sin hemsida att man misstänker att ”en brottslig handling begåtts i samband med haveriet”. På söndagsmorgonen berättade polisen att ärendet utreds under brottsrubriceringen ”framkallande av fara för annan.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer