Trots minskningen är Verköhamnen i Karlskrona fortfarande den plats i syd som tagit emot flest ukrainska flyktingar. Foto: SVT

Flyktingantalet minskar på Verkö: ”Nästan som innan kriget”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ser polisen en kraftig minskning av antalet flyktingar som anländer vid Verköhamnen i Karlskrona. Från att ha varit upp mot 1000 personer har det som lägst kommit 12 stycken på ett dygn förra veckan.

Gränspolisen hade inte väntat sig en sådan här prognos så pass tidigt efter den högsta vågen.

– Det är nästan som innan kriget, vi har ju haft ukrainska medborgare som arbetat här och som åkt hit. Så nu är vi i princip nere i samma antal igen, säger Thomas Johansson, kommunikatör för polisen i Blekinge.

Den plats i syd som tagit emot flest

Trots minskningen är Verköhamnen i Karlskrona fortfarande den plats i syd som tagit emot flest ukrainska flyktingar. De som fortfarande anländer via Polenfärjan är mestadels kvinnor och barn.

Gränspolisen har svårt att analysera orsaken till att antalet ankommande från Ukraina minskar, men menar att kriget har ändrat karaktär. Bland annat har ryska trupper backat från Kiev, dit många hittills har flytt ifrån.

För bara några veckor sedan sa gränspolisen så här om den väntade flyktingströmmen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.