Foto: SVT

Studenter vill gärna leva båtliv

Uppdaterad
Publicerad
Båten Hansa som ligger i Karlskronas oljehamn kan snart bli ett välkommen tillskott på bostäder för stadens studenter. Men det är tveksamt om båten hinner bli färdig innan höstterminen börjar.

– Det känns jättejobbigt, det är inget kul. Men vi jobbar hårt, säger Christer Carlsson, båtens ägare.

Båten kommer ursprungligen från Ungern, där den byggdes 1962. Därefter har den bland annat varit på flodkryssningsfartyg innan den nu alltså lagt till vid den gamla oljehamnen i Karlskrona. Intresset för de flytande bostäderna är stort.

– Jag tror de kan ha roligt, de får ju disponera det här. Många har sagt på telefonen att det låter jättehäftigt, Christer Carlsson.

Än så länge finns det inget kommunalt vatten och avlopp till båten, men det finns planer på att dra en sjöledning genom hamnen. Första prioritet är dock att få brandinspektionen avklarad, lösa en del bankärenden och såklart fixa bygglov – en process som brukar ta tio veckor. Kommunen lovar däremot att göra sitt bästa för att skynda på processen, för Hansa är ett efterlängtat initiativ.

– Karlskrona behöver fler studentbostäder och studentbostäder på vattnet tycker jag är en jättebra idé. Vi hoppas verkligen att det här trillar på fort, säger Thomas Johansson, informationschef på Karlskrona kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer