DN berättar i dag detaljerat om händelserna i Malmö den 8 april i år.
Inför flera vittnen och med skydd av beväpnad militär, hämtade då FMV känslig teknologisk utrustning på Kokcums i Malmöv – teknik som tillhör FMV och som försvaret ville behålla kontrollen över.
Såväl FMV som Kockums försökte efteråt tona ner det inträffade.
– Det var en transport av försvarsmateriel, en helt ordinarie skyddsvärd transport, sa Louise Wileen Bjarke, presschef på FMV till Blekingenytt.
Håller inte med
Jan Joel Andersson, forskare på Utrikespolitiska institutet, har en helt annan bild av vad som utspelade sig den dagen.
- FMV:s agerande här visar vilka maktmedel en stat har. Även ett litet land som Sverige har ju då möjlighet att på eget territorium vidta ganska drastiska åtgärder mot ett så stort företag som Thyssen Krupp som är en miljardindustri med stark politisk förankring i Tyskland, säger till DN.
Han tror att FMV:s agerande är unikt.
- Mig veterligen har detta aldrig hänt tidigare. Det här är en metod att försvara det svenska säkerhetspolitiska intresset på en nivå vi inte ens brukar höra talas om i Sverige, säger Jan Joel Andersson vidare.
Strax efter insatsen på skrevs en icke bindande avsiktsförklaring under mellan Saab och Thyssen Krupp om att Saab ska köpa hela varvskoncernen med marinbaserna i Malmö, på Muskö och i Karlskrona.
- Det är nog ingen slump att avsiktsförklaringen kom några dagar efter insatsen den 8 april. Att FMV gick in på Kockums kan bero på att man inte ville att materielet som hämtades ut skulle bli en del av förhandlingen med Thyssen Krupp, säger Jan Joel Andersson till DN.
Enligt uppgift till tidningen så förvaras det som FMV hämtade på en särskilt plats som både FMV och Kockums ägare Thyssen Krupp, har kontroll över.