SVT Nyheter Blekinge fick följa med in i helikoptern i Kallinge som transporterar coronapatienter. Foto: SVT/Jennifer Alm

Följ med in i helikoptern som transporterar coronapatienter

Uppdaterad
Publicerad

Tredje helikopterskvadronen i Kallinge är redo för att frakta coronapatienter och flera anpassningar har gjorts för att minska smittspridningen när svårt sjuka patienterna ska tas ombord.

I klippet ovan kan du se hur det såg ut när SVT Nyheter Blekinge fick följa med in i helikoptern.

Sedan den 15 maj har Tredje helikopterskvadronen i Kallinge haft beredskap för att transportera patienter som är sjuka i covid-19.

Den första – och hittills enda – resan gjordes redan efter två dagar, då en patient transporterades från Skövde till Göteborg.

Helikopterskvadronen i Kallinge jobbar för Västra Götaland, som har ansvar för södra Sverige. Helikoptrar som kan frakta coronapatienter finns även i Luleå och Linköping.

Anpassat helikoptern

Flera anpassningar har gjorts för att minimera risken för smittspridning. Exempelvis har cockpiten avgränsats från kabinen och både personal och helikoptern saneras efter varje flygning.

– Under flygturen är patienterna nedsövda och intuberade, vilket också minskar risken för smittspridning, säger Per-Olof Karlsson, divisionschef. 

Se hur försvarets helikopter ser ut i klippet ovan.

Per-Olof Karlsson, Jonas Dejeby och Patrik Hauffman. Foto: Jennifer Alm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.