Följ med in i Karlskronas nya brandstation

Publicerad

2001 började en ny brandstation i Karlskrona diskuteras. 17 år senare, står den nu klar på Oskarsvärn.
– Det känns fantastiskt roligt att äntligen komma till den punkten när vi kan flytta in, säger Claes Nicklasson, ställföreträdande räddningschef.

I dag börjar utflyttningen från den gamla brandstationen på Trossö i Karlskrona. Byggnaden från 1966 ska rivas och räddningstjänsten flyttar in i nya lokaler på Oskarsvärn.

Den nya stationen består av sex byggnader och innehåller förutom garage för räddningsfordon och kontor bland annat sovrum till jourpersonal, verkstäder, gym och idrottshall. I planeringsprocessen har de anställda fått vara med och tycka till om den nya arbetsplatsen.

– Vi har haft mycket att säga till om och försökt involvera all personal i hur det ska se ut, säger Claes Nicklasson.

Placering närmare E22

Arbetsmiljön har varit en viktig fråga i planeringen av brandstationen. Till exempel sker hanteringen av smutsiga kläder som har använts vid en utryckning inte i samma rum som rena för att skydda personalen för att utsätta sig för farliga ämnen, en så kallad barriärtvätt. Enligt Claes Nicklasson är också stationens läge, närmare E22, en av fördelarna med den nya brandstationen.

– Vi kommer vara snabbare till fler invånare i staden, säger Claes Nicklasson.

Hela bygget beräknas kosta runt 120 miljoner kronor. Flytten som börjar i dag tar ett par veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer