Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med ombord på af Chapmans Wasaskepp Foto: Illustration: U Abid/G Mustafa Visa alla (2)
Visa alla (2)

Följ med ombord på af Chapmans Wasaskepp

Uppdaterad
Publicerad

Med modern 3D-teknik har studenterna Usman Abid och Ghadir Mustafa gjort en replika av Fredrik Henrik af Chapmans skepp Wasa. Framöver kan tekniken underlätta både forskning och bevarandet av historiska föremål.

Usman Abid och Ghadir Mustafa studerar på ingenjörsprogrammet med inriktning på maskinteknik och har arbetat med projektet som görs i samarbete med Blue Science park och Marinmuseum. Resultatet blev en 3D-modell av skeppet Wasa från år 1778.

– Man kan använda modellen man har på datorn för att till exempel visa skeppet i VR-miljöer som vi har gjort. Man kan faktiskt gå runt på båten i en 1:1-skala. Det känns verkligen som man står på båten och går runt i den, Ghadir Mustafa, student.

Usman Abid och Ghadir Mustafa gjort en replika av Fredrik Henrik af Chapmans skepp Wasa. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Studenterna har skapat både en digital modell av skeppet och en fysisk 3D-modell. Med den här tekniken kan ett historiskt föremål eller ett konstverk replikeras, och sedan studeras av forskare -  i stället för orginalet.

– Man kan skanna in olika verksamheter som till exempel fabriker för att kolla på hur man kan planera en ny fabrik. Det går också att använda sig av inom till exempel byggnadsbranschen och inom medicinsk teknik, säger Ghadir Mustafa

Modellen har uppmärksammats och visats upp bland annat på Sveriges innovationsriksdag i våras i Karlskrona. På onsdag håller de ett föredrag på marinmuseum om sitt arbete.

Se mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer